Barion Pixel

Amit a 2020-as bérek és cafeteria kialakításakor tudni érdemes

MEGOSZTÁS

Év elején nem csak a minimálbér emelkedik, hanem velük együtt az esetek többségében minden dolgozó bérét újra gondolja a munkaadó. Ilyenkor érdemes figyelemmel kísérni az adóváltozásokat is, melyeket általában az őszi adócsomagban szavaznak meg. Jelen cikkel szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy a kialakított bérek és cafeteria rendszer adózási szempontból optimális legyen.
Bér és cafeteria

Év elején nem csak a minimálbér emelkedik, hanem velük együtt az esetek többségében minden dolgozó bérét újra gondolja a munkaadó. Ilyenkor érdemes figyelemmel kísérni az adóváltozásokat is, melyeket általában az őszi adócsomagban szavaznak meg. Hát ez alkalommal nem tudok eget rengető változásokról beszámolni – mármint 2020. január 1-től -, ettől függetlenül már csak ismétlés céljából is összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat a bér és cafeteria meghatározásához.

Minimálbér és garantált bérminimum

2020.01.01-től a minimálbér 161.000 Ft, a garantált bérminimum 210.600 Ft, mindkettő 8%-al nőtt, ahogy azt a kormány korábban beígérte. A szakképzettséget igénylő munkakörhöz járó bért 2006 óta különböztetik meg. Bevezetésétől kezdve kardinális kérdés volt, milyen esetben kell alkalmazni. Ez folyamatosan változott, alakult, pontosításra került, és mára már elég egyértelműen (a hatóságok által is egységes álláspontot képviselve) elmondhatjuk, hogy a minimálbér kizárólag a FEOR 9-es munkaköreiben alkalmazható, minden más esetben a garantált bérminimumot kell alapnak tekinteni.

Adókedvezmények

2020 egyetlen jelentős változása a bérek adózásával kapcsolatban, a négy- vagy többgyermekes anyák kedvezménye. Ezt az adóalapkedvezményt kifejezetten az anyák vehetik igénybe, az apák nem. Talán azért, amiért viccesen mondani szokás, hogy „csak az anya kiléte biztos”. Azt is fontos tudni, hogy kizárólag a vérszerinti, illetve örökbe fogadott gyermekeik számítanak a létszámba (a mozaik családba a férfi által „hozott” közösen nevelt gyermek nem számít ide). A kedvezmény akkor jár, ha legalább négy saját gyermek után jogosult családi pótlékra, vagy ha már nem jogosult, akkor korábban legalább 12 évig járt a családi pótlék, vagy a jogosultság a gyermek halála miatt szűnt meg. A kedvezmény nem vonatkozik minden jövedelemre, csak a munkával szerzett jövedelmekre (pl. a bérbeadásból származó jövedelem adóköteles maradt).

A családi kedvezmény nem változott: egy gyermek 10 ezer forinttal növeli a nettót havonta, két gyermek esetén 20 ezer Ft/gyerek, három vagy több gyermek esetén 33 ezer Ft/gyermek a „tarifa”, mely a nettó bért növeli.

Az első házasok kedvezménye változatlanul havi 5 ezer forint többletet jelent 24 hónapon keresztül.

A személyi kedvezmény – mely bizonyos betegségek esetén jár – a minimálbér emelkedésével havi 8050 Ft-ra nőtt.

Elektronikus adóelőleg nyilatkozat

2020.01.01-től az ügyfélkapuval, telefonos azonosítással vagy e-személyi igazolvánnyal  rendelkező magánszemély elektronikus úton is tehet adóelőleg-nyilatkozatot a NAV felé, aki azt továbbítani fogja a munkáltatónak. Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás itt érhető el: https://onya.nav.gov.hu. Az alkalmazás használata jelentős, valós adminisztrációs könnyítés. Egyrészt könnyebben elérhető, mint a HR osztály, másrészt a rendelkezésre álló adatokat betölti automatikusan, és nem utolsó sorban a programmal kitöltött nyomtatvány kisebb valószínűséggel lesz hibás. Persze hibázni mindig lehet (például írásban és elektronikusan is nyilatkozik a kedves dolgozó, de nem egyformán), ezért a törvény kimondja, hogy ha írásban és elektronikusan is történt adóelőleg nyilatkozat, és a kettő nem stimmel, akkor a papíralapút kell figyelembe venni.

Cafeteria, béren kívüli juttatás

Nem változott a béren kívüli juttatások adózása: kedvezményes adózás keretösszege költségvetési dolgozók számára évi 200 ezer forint, a versenyszférában évi 450 ezer forint, amit a SZÉP kártyán keresztül lehet adni. Az összegek az alszámlákra is maximalizálva vannak: vendéglátásra évi 150 ezer, szállásra évi 225 ezer, és szabadidőre évi 75 ezer forint utalható mérsékelt adóteher mellett. Ezen kereteken belül juttatott összegek után 15% SZJA-t és 17,5% szociális hozzájárulási adót kell fizetni a munkaadónak, összesen 32,5%-ot.

Aki a keretösszegeket meghaladó mértékben szeretné motiválni dolgozóját, annak egy 1,18-as szorzóval növelt adókötelezettséggel kell kalkulálni (a teljes közteher 38,35%).  Ez az úgynevezett egyes meghatározott juttatások adózása, és ide tartozok még néhány dolog, ami akár cafeteria elem is lehet:

  • évi egy alkalommal csekély értékű ajándék (max. 16.100 Ft/fő/év)
  • önkéntes kölcsönös egészség- és nyugdíjbiztosító pénztárakba célzott szolgáltatásra befizetett összeg
  • cégtelefon magáncélú használata
  • hivatali úthoz kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás
  • reprezentáció és üzleti ajándék
  • stb.

A munkabér mellett cafeteria juttatás lehet adómentes is:

  • Sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet (max. 161 ezer Ft/év)
  • Kulturális szolgáltatásra szóló belépőjegy/bérlet (max. 161 ezer Ft/év)
  • Bölcsödei és óvodai ellátás (magánszemély nevére szóló számla alapján is)
  • Munkáltató tulajdonában lévő, vagy általa bérelt szolgálati lakás, munkásszállás

Minden más, ami 2019 előtt béren kívüli juttatás lehetett (helyi buszbérlet, iskolakezdési támogatás, önkéntes pénztári befizetés stb.), és a fentiekben nem szerepel, az bérként adózik.

Az alábbi táblázatba foglaltam össze, melyik juttatás mibe kerül:

 Juttatások adóterhebérkedvezményes béren kívüli juttatásegyes meghatározott juttatásokadómentes juttatás
Nettó juttatás100 000100 000100 000100 000
Szochos munkáltató költsége178 947132 500     138 350100 000
Kivás munkáltató költsége168 421127 000     131 860100 000

Járulék és egyéb adók

A bérhez kapcsolódó járulékok és a munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adó nem változott. A bruttó bérből összesen 18,5% egyéni járulék kerül levonásra, és a munkaadó 17,5% szociális hozzájárulási adót fizet (vagy ha kivás, akkor 12% kivát).

2020.07.01-től új TB törvényünk lesz, ami több újdonságot is hordoz magában, de ezeket majd egy külön cikkben részletezem. Itt most a nettó bérekre hatást gyakorló változást említem csak. Július 1-től egy járulék lesz – 18,5% -, a tb-járulék, ami magában foglalja a korábban nyugdíj-, egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot. A családi járulékkedvezmény a munkaerőpiaci járulékot nem csökkentette, viszont az új tb-járulék teljes összegére érvényesíthető lesz a családi járulékkedvezmény, így a három gyermekesek bruttó és nettó bére azonos lesz 309.376 Ft-ig.

Remélem, ezzel segítettem a bérrel kapcsolatos döntések kialakítását!

Kölcsönösen elégedett munkaviszony-kapcsolatokat és barátságos adókörnyezetet kívánok!

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn
Email
Print

Tetszett a cikk? Hasznosnak találtad? Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló tartalmakról, akkor iratkozz fel hírlevelemre! 

.
Picture of Bujdosó Krisztina

Bujdosó Krisztina

Bujdosó Krisztina vagyok, és adótanácsadóként segítem a kisvállalkozókat és a magánszemélyeket az adózás világában eligazodni. Segítő kezet online nyújtok, így helytől függetlenül könnyen hozzáfér bárki, aki úgy érzi nem kap megfelelő tájékoztatást könyvelőjétől vagy a NAV ügyfélszolgálatán. Itt olvashatsz rólam

Rólam

Bujdosó Krisztina

Bujdosó Krisztina vagyok, és adótanácsadóként segítem a kisvállalkozókat és a magánszemélyeket az adózás világában eligazodni. Segítő kezet online nyújtok, így helytől függetlenül könnyen hozzáfér bárki, aki úgy érzi nem kap megfelelő tájékoztatást könyvelőjétől vagy a NAV ügyfélszolgálatán. 

Legújabb bejegyzések

Adóelőleg nyilatkozat online, könnyedén!

A munkavállalók év eleji fontos teendője, hogy adóelőleg nyilatkozatot adjanak munkáltatójuknak, ha év közben valamilyen kedvezményt szeretnének érvényesíteni a magasabb nettó fizetés érdekében. 2020-tól online is lehet adóelőleg nyilatkozatot adni, ami több szempontból is megkönnyíti a dolgunkat!

TOVÁBB OLVASOM »

Ajánlott video